Datuk Abdul Samad Muhammad Said (A. SamadSaid) Datuk Abdul Samad Muhammad Said (A. SamadSaid)

A. Samad Said

   Abdul Samad Muhammad Said atau nama penanya A. Samad Said, Hilmy Isa, Isa Dahmuri, Jamil Kelana, Manja, Mesra atau Shamsir dilahirkan pada 9 April 1935 di Kampung Belimbing Dalam, Durian Tunggal, Melaka. Ketika berumur enam bulan, beliau dibawa oleh keluarganya ke Singapura dan mendapat pendidikan di Sekolah Melayu Kota Raja sehingga lulus Darjah IV (1940- 1946) sebelum meneruskan pelajaran dalam kelas petang di Victoria Institution. Beliau seterusnya belajar sendiri sehingga lulus Sijil Senior Cambridge pada tahun 1956.

   Setelah menamatkan pelajaran, Abdul Samad memulakan kerjaya sebagai kerani di Hospital Umum Singapura. Kemudian beliau berpindah ke Kuala Lumpur untuk bekerja dengan akhbar Fikiran Rakyat di bawah pimpinan Ahmad Boestamam. Setelah enam bulan di Kuala Lumpur, beliau kembali ke Singapura dan bekerja di akhbar Utusan Zaman di bawah pimpinan Usman Awang. Apabila Syarikat Utusan Melayu berpindah ke Kuala Lumpur, Abdul Samad turut berhijrah. Beliau dipujuk oleh Tan Sri A. Samad Ismail untuk menyertai New Straits Times Press (M) Bhd. dan dijadikan pengarang Berita Harian. Pada tahun 1978, beliau meminta dibebaskan daripada menjadi pengarang, lalu ditugaskan sebagai penolong khas dengan tugas-tugas tertentu seperti menulis rencana pengarang dan ‘feature article'. Kemudian pada tahun 1981, beliau mengetuai penerbitan Warta Teberau.

   Namun begitu, minat beliau dalam bidang sastera dan penulisan kreatif telah bermula sejak di bangku sekolah lagi. Sehingga kini beliau tidak pernah jemu mewarnakan dunia penulisan tanah air dan antarabangsa dalam genre novel, puisi, drama, cerpen mahupun esei. Karya pertama beliau, novel Salina telah mengangkat kesusasteraan Melayu sehingga ke peringkat antarabangsa dan seterusnya menjadi garis pemisah penulis lama dan baru dan antara Abdul Samad dan penulis ASAS 50. Karya besar lain yang dihasilkan oleh beliau adalah seperti Bulan Tak Bermadu Di Fatehpur Sikri, Sungai Mengalir Lesu, Di Hadapan Pulau, Langit Petang, Daerah Zeni, Hujan Pagi, Lantai T. Pinkie, Wira Bukit, Benih Harapan dan sebagainya. Terdapat juga novel beliau yang diadaptasikan menjadi teater atau drama pentas, iaitu Salina, Sungai Mengalir Lesu, Lantai T. Pinkie dan Di Hadapan Pulau.

Mukasurat: 1  2